Loading: 0%

Gelijk in de dood, ongelijk in het leven. Deze website gaat over verhalen van afro amerikanen die meegeholpen hebben aan de bevrijding van Europa.

Ontdek de verhalen en ervaringen van zowel afro amerikanen als Nederlandse burgers aan het eind van de oorlog.

menu
02. Historische context:

Mislukte operatie Market Garden

Eind augustus 1944 stippelden de geallieerde opperbevelhebber Eisenhower en Britse veldmaarschalk Montgomery, een strategie uit om het Roergebied te veroveren en vervolgens naar Berlijn door te stoten. Montgomery bedacht een stoutmoedig plan, bekend als operatie Market Garden. Van deze operatie hing de bevrijding van het uiterste noorden en het westen van Noord-Limburg af. De operatie mislukte deels. Een groot aantal Afro-Amerikaanse soldaten was bij de operatie betrokken.

Kaart Market Garden

De operatie Market Garden was gericht op de verovering van het Roergebied op de Duitsers om daarna te kunnen doorstoten naar Berlijn. Montgomery wilde met luchtlandingstroepen de brug over de Rijn bij Arnhem veroveren en een aantal belangrijke bruggen aan de route daar naar toe, dwars door het oosten van Noord-Brabant. Dit deel van de operatie heette Market. Vrijwel gelijktijdig zouden zijn grondstrijdkrachten vanuit het noorden van Belgiƫ in de aanval gaan en via Noord-Brabant, het westen en noorden van Limburg, naar Arnhem oprukken. Deze operatie kreeg de naam Garden.

Onderweg zouden grondtroepen contact onderhouden met onderdelen van het luchtlandingsleger. Montgomery ging ervan uit dat zij de bruggen ondertussen in handen hadden. Zo zou het gebied rond het Roergebied vanuit het noorden worden omsingeld. De Amerikanen zouden tegelijkertijd de Rijn tussen Keulen en Bonn moeten oversteken, om zo het Roergebied vanuit het zuiden te omsingelen. Het plan mislukte, deels door het oponthoud op delen van de route en deels omdat in en rond Arnhem sterke Duitse eenheden er eind september in slaagden, de luchtlandingstroepen terug te drijven.

Operatie Market Garden was de laatste overwinning van de Duitsers in West-Europa. De geallieerden verliezen in minder dan tien dagen ongeveer 17.000 man, de Duitsers naar schatting rond de 13.000. Het uiteindelijke doel van de operatie - beƫindiging van de oorlog in 1944 - wordt niet gehaald. De Tweede Wereldoorlog in Europa zal zich nog meer dan een half jaar voortslepen.