Loading: 0%

Gelijk in de dood, ongelijk in het leven. Deze website gaat over verhalen van afro amerikanen die meegeholpen hebben aan de bevrijding van Europa.

Ontdek de verhalen en ervaringen van zowel afro amerikanen als Nederlandse burgers aan het eind van de oorlog.

menu
02. Historische context: 32 van hen zijn in Margraten begraven

The 2221 Negro Infantry Volunteers

Tijdelijke opheffing van de rassenscheiding in het Amerikaanse bevrijdingsleger.

Eind december 1944 werd door de leiding van het US Army geconstateerd dat er dringend behoefte was aan vervangers voor de gesneuvelde infanteristen. Het tekort was ontstaan doordat het veel witte infanteristen waren omgekomen rond D-day en tijdens de Slag om de Ardennen. Ofschoon zwarte soldaten geen gevechtsfuncties mochten uitoefenen (op enkele uitzonderingen na) zag de legerleiding zich genoodzaakt om het beleid van rassenscheiding in het leger tijdelijk te doorbreken.

Na overleg van de legerleiding met general Eisenhower werd op Kerstdag 1944 besloten een groot aantal getrainde zwarte Amerikaanse soldaten in te zetten bij de infanterie. General Davis, speciaal adviseur en coördinator van de leiding van de Negro Troops, ontwikkelde een plan om Negro volunteers top te gaan roepen en te trainen als vervangers en zo het tekort aan infanteristen op te vullen. Op 26 december werden instructies gestuurd naar de betreffende commandanten dat binnen 24 uur de oproep om vrijwilligers zou worden verspreiden.

Meteen nadat de oproep bekend werd meldden zich ruim 5000 zwarte Amerikaanse soldaten. De mannen die zouden worden geselecteerd moesten zich uiterlijk 10 januari 1945 melden bij het 16th Reinforcement Depot te Compiegne. Ze zouden van hun taken worden ontheven en tijdelijk toegevoegd aan the Ground Force Reinforcement Command. Na een training werden ze afzonderlijke onderdelen van gevechtsunits. Voor het eerst tijdens WOII ontstonden gemixte units.

Er ging een hele briefwisseling aan de legerleiding en generaal Eisenhower mee gepaard voordat iedereen de maatregel kon waarderen.

Btown-2221-black-infantry-ww2_divisions_i2e
Association of the 2221 Negro Volunteers WW2 - bron: onbekend

Uiteindelijk hebben er tegen februari 1945 zo'n 4562 zwarte soldaten op de oproep gereageerd. Een heel aantal van de ‘non commisioned officers’ kreeg een langere rang toegewezen. Ze moesten hun insignes bedekken, zodat witte soldaten niet hoefden te vrezen dat ze orders zouden kunnen krijgen van zwarte soldaten.
Een groot aantal van hen sneuvelde in de maanden erna. Op de Amerikaanse begraafplaats in Margraten zijn er 32 van hen begraven. Van negen van hen verzamelde de stichting Gezichten van Margraten portretten.

Pastor Brown in Margraten
Eerbetoon aan ‘The 32 Negroe Volunteers of Margraten’: veteraan Rev.Matthew Southall Brown en zijn sergeant Paula Jarrett 5 september 2019 Margraten
FL 11 sept 2019 poster infantryvolunteers

Na de oorlog werd de Association of the 2221 Negro Infantry Volunteers opgericht. Een van de 2221 negro infantry volunteers is Pfc Pastor Matthew Southall Brown.
Hij bezocht op 5 september 2019 de Amerikaanse begraafplaats in Margraten om eer te bewijzen aan de daar begraven 32 Negro Infantry Volunteers.

Veteran J Cameron Wade
Veteraan J. Cameron Wade: "Er waren twee historische gebeurtenissen die plaatsvonden tijdens de oorlogsjaren", zei J. Cameron Wade, oprichter van de Vereniging van de "2221" Negro Infantry Volunteers. "We veroorzaakten het einde van het ene tijdperk en het begin van een ander. Hij doelde daarmee niet alleen op het einde van de Tweede Wereldoorlog en het begin van vrede, maar ook op het einde van de segregatie en de mogelijkheid tot integratie.