Loading: 0%

Gelijk in de dood, ongelijk in het leven. Deze website gaat over verhalen van afro amerikanen die meegeholpen hebben aan de bevrijding van Europa.

Ontdek de verhalen en ervaringen van zowel afro amerikanen als Nederlandse burgers aan het eind van de oorlog.

menu
01. Verhalen: Negroe (sic) Infantry Volunteer

Matthew Southall Brown Sr.

Matthew Brown (1922-2021) was bijna 21 toen hij slaagde voor de Cuyler Beach High School. Hij wilde dominee worden. Op 3 februari 1943 echter werd hij opgeroepen voor militaire dienst. Na een training in Fort Benning, Georgia, vertrok hij op 19 januari 1944 naar Europa. Matthew maakte in Normandië deel uit van een unit die de Balloon Barrage bataljon op de stranden van Normandië ondersteunde. In maart 1945 trok hij als lid van de 9e divisie, 60e regiment, company E via België als Negroe Infantry volunteer Duitsland in.

De negroe infantry volunteers kwamen in actie na het Ardennen offensief.

Brown keerde na mei 1945 terug naar huis – waar de Afro-Amerikanen niet als helden werden verwelkomd, slechter behandeld werden zelfs dan Duitse krijgsgevangenen, geen lid mochten worden van veteranenorganisaties die for whites only waren.

Terug in de V.S. verliet hij het leger op 15 juli 1945.

Het is lang geleden dat ik mensen op deze manier elkaar zag opzoeken, elkaar omhelzen en samen zag huilen en omarmen.

In Savannah stichtte hij een gezin, maakte met behulp van de G.I. Bill zijn studie af en werd alsnog dominee. Hij wordt dominee bij de Royal Missionary Baptist Church in Charleston en in 1969 bij de St. John Baptist Church in Savannah. Daar blijft hij aangesteld tot 2005. Als emeritus dominee is hij nog steeds actief in zijn woonplaats als op 9 augustus 2014 de Zwarte Michael Brown in Ferguson, Missouri wordt doodgeschoten. Brown voelt zich dan verplicht te helpen bij de organisatie van vreedzaam protest en bijeenkomsten in Savannah, zodat mensen de gelegenheid krijgen hun boosheid en frustratie daarover te uiten. Hij roept, samen met anderen, op tot kalmte. Dat doet hij ook nadat op 25 september 2014 in Savannah-Chatham, de zwarte 29 jarige Charles Smit door een politieagent wordt doodgeschoten. Hij zegt dan in een interview in Savannah Morning News van 27 oktober 2015: ‘Het is lang geleden dat ik mensen op deze manier elkaar zag opzoeken, elkaar omhelzen en samen zag huilen en omarmen’.
Weer roept hij op tot kalmte en vreedzaam protest. Op 17 september 2016 woont hij een jubileum bij van zijn oude kerk in Charleston.

Tot op de dag van vandaag preekt hij nog elke zondag in Savannah.

Portret-Brown

In maart 2019 was hij eregast op het jaarlijks Dr. Martin Luther King Jr. gala en werd daar geëerd als the Preachers Pastor, voor zijn inzet voor de maatschappij, als veteraan en als visionair. Bij die gelegenheid ontving hij de militaire medailles die hem na de Tweede Wereldoorlog waren onthouden: de WW2 Victory Medal, de American Campaign Medal, de European-African-Middle Eastern Campaign Medal en de Good Conduct medal.

Matthew is bijna 97 jaar als mei 2019 hij Mieke Kirkels mailt naar Nederland te willen komen. Hij was eerder telefonisch door haar geïnterviewd voor het hoofdstuk 'Uitzonderingen' in haar boek 'Kinderen van zwarte bevrijders'. Hij gaf in de mail aan een bezoek te willen brengen aan de Amerikaanse begraafplaats in Margraten. Wat hij niet wist, is dat daar 32 andere Negroe Infantry Volunteers een graf hebben.

De Amerikaanse ambassade droeg hem vervolgens voor bij het Nationaal Comité 4 en 5 mei om als eregast aanwezig te zijn op 31 augustus als VS-vertegenwoordiger bij de officiële nationale start van de festiviteiten rond 75 jaar Vrijheid.

Het uitgebreide interview met pastor Brown van 24 augustus 2019 voor vertrek naar Europa.

Facebook_1578828927877
Matthew Brown op de cover NC Magazine

Op 5 september was hij aanwezig op de Amerikaanse begraafplaats in Margraten voor een Tribute to the 32 Negroe Infantry volunteers die daar begraven zijn. Een van hen kende hij persoonlijk tijdens WOII.

In 1944/45 waren de bevrijdingsfeesten For Whites Only. In 2019 was een Afro-Amerikaanse veteraan in ons land eregast bij de nationale viering van 75 jaar Vrijheid.

BBC World News interviewde pastor M.S. Brown na thuiskomst in Georgia https://www.bbc.co.uk/programmes/w3csywyh

play

Rev. Matthew S. Brown Sr. overleed op 22 november 2021 op 99-jarige leeftijd.